Lasi- kādas kaites ārstē ķimenes?

Screen Shot 2015-08-17 at 15.55.32

Ķimeni mūsu senči dēvēja par slinko ļaužu zāli: izej pļavā un saplūc, tad pažobelē pakārtai slotiņai noberzē graudiņus un pievieno visam, ko cel galdā. Vai iemet mutē un pakošļā svaigai elpai, vispārējā tonusa uzlabošanai. Ķimeņu tēja ir lielisks līdzeklis pret vēdera uzpūšanos, kuņģa un zarnu spazmām, kā arī uzlabo gremošanu.

Sēkliņas pirms izmantošanas labāk apgrauzdēt – tas atraisa un aktivē vielas, kas pastiprina aso garšu un pēcgaršu. Pievienot ēdieniem var gan veselus, gan piestiņā mazliet saplacinātus graudiņus. To svarīgi darīt īsi pirms lietošanas. Vienmēr augsti vērtēta arī ķimeņu dziednieciskā iedarbība – tās uzlabo gremošanu, veicinot intensīvu barības vielu uzsūkšanos. Turklāt šī čemurziežu auga sēklām piemīt spēja mazināt drudzi, asināt redzi, stiprināt sirdi šī muskuļa vājuma un mazspējas gadījumā. Ieteicams izdzert tasīti tējas pirms ēšanas.

Kā pagatavot?
Ķimeņu tējai tējkaroti sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties, dienas gaitā izmalko.
Sevišķi ieteicamas ķimenes ir jaunajām māmiņām, jo veicina pienradi, stiprina un attīra piena vadus, palīdz sakārtoties hormonālajai sistēmai. Nevajag par varītēm dzert litriem tējas – labi iedarbojas arī karote samaltu graudiņu ar medu. Ja mazulītis nemierīgs gāzu dēļ, viņam ļoti noderīga vēderiņa masāža ar ķimeņu eļļu. Te gan vērts ielāgot, ka bērna nemiers ir liecība par mātes paaugstināto vātu (stresu) – pietiek ar sakārtotu ēdienkarti viņai noregulēt savu ikdienu, arī zīdainītis nomierinās.
903369_18894823

Kur vēl lieto ķimenes?
* Ja ķimenes ieber ūdenī, kurā vārās kāposti, virtuvē samazinās kāpostu aromāts, kas ne visiem ir patīkams.
* Ķimenes plaši izmanto liķieru un dažādu uzlējumu gatavošanā. Ļoti populārs šajā kategorijā ir akvavits, ko mazās devās iesaka arī gremošanas sistēmas regulēšanai.
* Kulinārijā izmanto arī sakapātas ķimeņu sēkliņas. Lai kapājot tās nesprāgtu uz visām pusēm, sēklas samaisa ar dažiem pilieniem eļļas.

Kā iemānīt ķimenes tiem, kam tās negaršo?
Šim nolūkam noder vienkāršs paņēmiens: ķimenes ieber lina vai kokvilnas maisiņā, to iekarina katlā un pēc ēdiena pagatavošanas izņem laukā. Šādā gadījumā ķimeņu garša būs izteiksmīga, taču daudz maigāka nekā tad, ja būtu pievienotas veselas sēkliņas.

cumin-seeds-2

IELĀGOSIM!


 Lai neveidotos gāzes, visa veida kāpostu, pupiņu, zirņu un lēcu ēdieniem piešaujiet arī kādu ķimeņotu piedevu! Gāze ājurvēdas skatījumā ir nesavaldīts gaiss, ko rada stress. Kuram mūsdienās nav stresa?
 Indiešiem grauzdēta kumīna, fenheļa, adžvaina, dažreiz arī anīsa maisījuma trauciņš atrodas uz galda – pēc maltītes katrs var pa šķipsniņai iebērt mutē labākai apēstā sagremošanai. Pamēģināsim arī mēs!
Ikviens no ķimeņveidīgās saimes var pārtapt niknā karotājā pret iekaisumu vai zarnu parazītiem. Ar medus piedevu pagatavotas ķimeņu konfektītes vajadzības reizē kāri apēdīs gan bērns, gan pieaugušais un viņa suns.

Pēc vairāku sieviešu novērojumiem ķimenes ir iekļautas populārajā Stokholmas notievēšanas metodē. Stokholmas notievēšanas metode ir individuāli radīta katrai sievietei, balstoties uz aizpildītā testa rezultātiem. Lai izveidotu savu notievēšanas plānu, vispirms aizpildi šo testu  –> http://goo.gl/ctty03

Comments

comments